Advanced Design Studio: Beeby

Author(s)

Project Description

This house for Chicago tackles the problem of infill housing by proposing a simple but robust concrete construction system. Chosen for its affordability and durability, precast concrete panels create a strong skeleton that is softened by more refined interior finishes. The massing is designed to take advantage of southern exposure with a series of terraced floorplates. The stepped section allows significant light and productive garden space to be integrated into all three bedrooms. In contrast, the shallow northern front facade is designed simply as a friendly and contextual face on the street. 

The spaces of the house are conceived as a series of experiences connected by a meandering circulation path. On the ground floor, the double height front entry hall serves as a formal and informal social space- a place to entertain guests as well as simply cross paths with other members of the household. The kitchen is enlivened with a large light well over the sink that connects to a rooftop greenhouse. The kitchen also looks down over a sunken dining room that is level with the backyard to create a seamless flow between indoor and outdoor spaces. On the second floor, two small bedrooms each have a private solarium space as well as access to a garden. The third floor contains the master bedroom suite, complete with an outdoor terrace and access to the rooftop greenhouse.