Advanced Design Studio: Diaz-Alonso

Project Description

Nomination, H.I. Feldman Prize

This project proposes a Hanging Garden Park to replace the Secession Museum in Vienna, Austria. The scheme is composed of a continuous path of platforms and stairways, which connect a series of small internal and external galleries. In the tradition of the raumplan, the Garden becomes a dynamic three-dimensional space. The original ornamental dome from the Secession Building is reinterpreted as interior space, while the exterior architectural components call into question conventional notions of structure, form and ornament.

The main entrance to the structure is located at street level and leads into the largest of the four golden spheres. Each of the spheres is completely enclosed and can be used as gallery space to showcase visiting artists’ work and permanent exhibitions. Starting at the entry, two paths of circulation weave through the structure, moving visitors between the enclosed galleries and large exterior garden platforms for sculpture. The scheme uses three basic types of components, which are repeated in variation throughout the project. They are: golden spheres, concrete stairs and platforms, and a glass structural system. The glass columns pierce into the ground and become a series of light wells, which serve to illuminate the Beethoven Frieze by Gustav Klimt in a basement gallery.

The project was represented and explained exclusively through animation. This method of representation allows opportunities to convey the complexity of the three-dimensional hanging garden. Multiple series of ‘MRI’-type section cuts that move through the scheme vertically and horizontally in the animation explain the sectional and plan qualities of the building and convey how the individual pieces fit together and pierce into the ground. The final animation drifts between gentle trips of insanity, rendered in Alice-in-Wonderland colors mixed with a Viennese psychosis.