Advanced Design Studio: Krier

Author(s)

Project Description

This project rests on the southernmost corner of the overall master plan adjacent to the ferry terminal and waterfront promenade. The central plaza becomes a core that connects to the neighborhood market, the church, and the memorial hall. Restaurants, stores, dental clinics, and other local commercial spaces are also distributed along the plaza. The roads between each neighborhood are shared by both vehicles and pedestrians, similar to that of Nafplio, Greece.

Each neighborhood consists of six residential buildings that share one central garden. Automobiles are not allowed to access the central garden. Commercial function happens along the waterfront promenade and the plaza with arcades defining spaces of public uses. This language helps to create a pedestrian friendly environment. The other sides are occupied by residential housing embracing a private courtyard. To provide privacy, the first storey is lifted 4’ above ground, blocking the view of passers-by. The proportion of each component is carefully designed to blend in with the vernacular context.

Along the promenade, a variety of activities take place. Vegetation and paving help to break down the scale and offer pleasurable public space. Due to the severe weather of New Haven, it is impossible to sustain sandy beaches along the coast. Instead, stairs occur occasionally to provide access to the water.

As one of the public buildings on site, the market develops a mixed language of classical colonnade and vernacular building style. The two bays on each side are given over to independent shops, while the sky-lit open-air central space is designed for temporary vendors. The building plays with pairs – white columns and brick walls, colonnades and arches, wood trusses and steel skylights – which all come together to create a space that will become a new center for the city.