Architectural Design

Project Description

Framing Territories for the Voluntary Refugees of Sea Level Rise

The key elements of a city’s composition and preservation are ripe for thought under the threat of global warming, sea level rise and the foreseeable shortage of natural resources. The proposed project develops a series of programmatic “rooms” delineated by infrastructural “walls” which resist or allow the passage water. These walls are   response to Bridgeport’s current urban predicament, a condition epitomized by sprawling vacant lots and abandoned buildings. These walls are seen as spatial catalysts that frame defined zones in order to control the potential de-growth of the area stretching from downtown to Seaside Park. Like Highway I-95, they are always twofold: they work as enclosures as well as connective elements.  We believe that introducing new boundaries can revitalize some important areas that have sunken in the homogenous landscape of Bridgeport, and simultaneously connect different isolated zones of the city. Programmatically, the entire waterfront area is rehabilitated around new forms of local production, from aquaculture to greenhouses agriculture. Wetlands and dry terrains alternate in order to form a diverse landscape.