Architectural Design: First Year

Author(s)

Project Description

In the digital age, when almost any written resource can be accessed from any location through the Internet, the focus of libraries shifts from their books as resources to spaces that they offer for public reading. The design proposes a centralized meeting space for the warehouse neighborhood, currently, a place where roller gates hide exclusive activities of a disjointed community. A new type of a warehouse, open for everyone and accessible from every side, contains the most valuable library resource – public space.  A public garden at the heart of the library leads to three ground level living rooms that provide different settings for and validate informal social interactions. Pin-wheeled vertical expansion doesn’t only frame and activate the volume of the garden, but also connects informal separate pavilions with a more formal open reading room at the top level of the library.