Architectural Design: First Year

Project Description

This project is a study for a collector of maps.  The space used for storage and studying is defined by a boundary condition representative of the nature of maps.  An original rectangular volume is divided in two in order to house maps of contradictory border locations.  The two volumes rotate away from one another in both plan and section to represent two different ideas about the border.  The wall one enters through into the spaces, remains in its original placement to clearly show the movement. This wall is thickened by the rotation of the volumes and this thickness is used for entry and storage, allowing the volumes to be used for the drawing and studying of maps.  The floor plates recede from the edge to allow a slight visual connection between the two spaces, while still blocking view of the other maps.  The design is an investigation of political nature of maps.