Architectural Design: Higher Ground

Project Description

The second project of first year design studio explored the role of the pavilion in mediating various site conditions, including water, the surrounding flora, and existing structure, near the Eli Whitney Museum in New Haven, Connecticut. The pavilion is a series of three follies, penetrating the fence line that marks the border between cultivated land and the built structure of the recreational water basins preexisting on the site.

A delicate, open air, wooden frame allows a fluid visual and sensorial connection between the loosely defined spaces of the pavilion and the surrounding vegetation. The first of the follies represents the gallery space, extruded and nestled between the trees, where children can exhibit their wares made in concurrence with Eli Whitney workshops. The second folly unfolds out toward the water, with a partially enclosed area for the café. The final folly opens directly onto the water, forming a platform where children and families can enjoy direct access to the river.