Architectural Design: Higher Ground

Project Description

The project arises from the desire to maintain the character of the site by keeping the balance of building volume to outdoors green space unchanged.   The design approach is therefore one that merges the new addition into the landscape, generating a playful outdoors space and an underground pocket for workshop classes.   The location of the existing trees was used as attractor points in the generation of the undulating landscape, with some of the trees on their original location perforating through the surface.   A series of parametric openings creates an ethereal space with natural light, and also provides direct entry points into the underground spaces through a gradually ramping surface.  The set of ramps and openings form part of a circulation network that allow the users to seamlessly weave in and out of the landscape and in contact with the river.