Architectural Design: New Haven Test

Project Description

In order to fully address the elongated lot, the project starts with the introduction of a diagonal axis to the rectangular geometry of the site, thus dividing it in two parts. This trace becomes an environmental wall, the boundary that defines two clear entities but also the connecting spine of the whole. The servant apparatus of the house is accommodated along this feature, serving the diurnal spaces on the ground floor and the bedrooms on the upper floors. These units function according to common principles, both on the outside with the scenography of a garden, hardscape and transitional spaces, as well as on the inside with a play of natural light coming from skylights attached to the central wall.

Selected for development by Team B in part II of the Building Project - here