Boston City Hall

Project Description

Social interactions, business and politics today are evermore crossing traditional hierarchical boundaries. We believe city hall should reflect this change and that its symbolic, vertical and singular unit model is no longer valid. Instead, while retaining some of its key bureaucratic functions, City Hall should provide a seamless, continuous platform between it and the city.

A multi-accessed platform punctuated by a series of equally dynamic spaces would suppress the symbolic role of the complex, provide a horizontal operational logic and attempt to celebrate both traditional and progressive urban performances.

To achieve that, City Hall Campus would be spread across the site in a series of spaces agglomerating around an oversized, abundant working space: the hall.
The assembly chamber morphs into the adjacent building and provide access through
Pemberton Square, allowing for public access to all city council meetings. Its occasional use, as well as its particular composition, permits it to be adapted for different uses throughout the year.

The mayor’s office is strategically positioned facing Faneuil Hall to create a plaza that allows the mayor to both interact with Bostonians and watch over. It also establishes a physical link to the assembly chambers by crossing over the existing road through the campus, the subway station, and into the chambers. That link establishes an axis along the plaza and exposes elected officials (mayor and others) to the citizens.

The hall is a large, sunken space marked by two types of columns that navigate through three different types of furniture- areas which furniture accommodate for different functions between city and city hall seamlessly. The light walls above, flooding the space with natural light, allow for various vantage points into the hall.

The project, in its totality, sets a new model for the state in the urban realm.