The Campus Ward of the Hai River Master Plan

Project Description

Nomination, H.I. Feldman Prize

The Campus Ward of the Hai River Master Plan takes the existing industrial fabric of the site and reconfigures it in a series of individual courtyards. Each courtyard is framed by a different combination of building types and programs. The courtyards are formed by architecturally combining existing and proposed buildings in unique and site specific ways. The courtyard model allows us to combine a typological study with preservation constraints. We propose that each courtyard is to be rented and occupied by a different entity suited to each place. As such, the ward becomes a site for a number of collaborative satellite campuses for education, research, and technology development.

The ward is centered on the existing shipyard area which is turned into a shared common zone for all of the campuses, comprised of a commercial building, an art zone, a sculpture park, and a recreational facility. Additionally, the south-east courtyard adjacent to the central area – previously the site of a large industrial warehouse – becomes a shared facility which serves as a combined workshop and convention center, taking advantage of the existing warehouse’s scale. The four east campuses of the ward are defined programmatically as: educational, performance, research, and the aforementioned shared workshop and convention center.