CASIS Headquarters

Author(s)

Project Description

Proposed as an inhabitable sculpture, the CASIS headquarters deviates from the New York City grid typology while still respecting its immediate context. Its foreign form is a negotiation between the need for physical presence among proposed towers on site and its contrastingly small-scale programs. In order to engage the public at street level, the building expands its territory horizontally and claims the adjacent park for its public leisure space. Two solid entities keep distinct users apart, only allowing for cohabitation when similar programs merge and overlap. The exhibition is a journey that starts from the street and ends at the top, where the cores dissolve to form a porous shared zone. As part of the public sculpture realm, the CASIS headquarters helps to form a community of shared objects in the otherwise overly systematic and dull master-plan.