CASIS Headquarters

Project Description

This design for the CASIS headquarters building proposes a single system composed of a nested series of shells which grow ever denser towards the center and ever more porous towards the periphery. 

The shells filter both light and view, and create space by acting as floor, wall, display case, and ceiling.  Light is filtered through the outer shell, then illuminates vitrines installed in the second shell, and finally penetrates the innermost shell. 

This geometric vocabulary calls into question gravity and the body’s normative relationship to the ground.  The innermost shell hovers over a sunken theater and appears to resist gravity.  Walls press in as one occupies the convex and concave liminal zone of the public promenade. This tension is ultimately broken as one enters into a central domed exhibition space which also provides a connection back to the exterior through oculi.