Harlem Mart 125

Project Description

The two halves of the through-block site—cultural office building on 125th Street, and 34 affordable housing units on 124th Street—are united by a continuous public layer flowing and folding through the first and second levels. Both sides of the site are designed around spaces meant to promote socialization and cross-pollination of ideas: communal living rooms and a generous fitness center in the affordable housing, and a series of shared meeting and production spaces on the cultural side. The public sequence pulls individuals—whether residents, commercial tenants, or the general public—through the public layer and into a central elevated courtyard, using daylighting and a strong organizing diagonal. This central courtyard, along with the smaller communal spaces on both sides, is meant to foster social interactions between otherwise distinct groups, capitalizing on the striking demographic change playing out in Central Harlem.