Metronome

Project Description

The post-industrial prairie-scape between the Farmington Canal and the New Haven reservoir provides a fertile landscape of oppositions for proposing a new live/work paradigm. The programming of the site evolved from a small-scale community foundry to an agricultural landscape of Amaranth, producing the pink-red dyes for use in an associated fabric dyeing facility. Inhabitants of this world operate along the lines of the crop rows bracketed by monolithic walls - hung with drying fabrics and replete with deep red soaking pools – concealing concrete, cubic, perforated, shells which contain private dwellings and public spaces within. This series of thresholds involves the spectator (the cyclist on the path, the driver on the bridge, or the passing pedestrian) in these layers of public and private life/space and allow for a glimpse into the metronome of the working residents. The primary public gathering space is located far from the urban paths, comprised of a threshing floor where the heaps of Amaranth are gathered and a covered space where the plant is processed with water from the reservoir. Adjacent to the covered space, and within the raised pine forest, a path leads to an isolated descent down a staircase culminating in a landing with two large rooms, providing the working residents with access to the reservoir.