Munich Concert Hall

Author(s)

Project Description

This new concert hall design and building for the Bavarian Radio Symphony Orchestra is sited in an up and coming development in East Munich. The building is spread out like a campus, addressing not only the inner programmatic characteristics of the Orchestra and Academy, but also the vibrant and multi-use surroundings of the site.

The feeling of the hall evolved to adapt the natural formations of Antelope Canyon in Arizona. While the building is made up of spread out programs that pull away from the hall, the feeling inside the hall pulls inward. This sensation is represented as sweeping forms that emerge from the walls and form the seating bays.  The vibrant explosion of colour is brought into the hall, emphasized through the seating fabric to further evoke the feeling of the canyon. The combination of these inspirations result in a striking and grand space for the Bavarian Radio Symphony Orchestra to share their music to the world.