Sunset

Project Description

Nomination, H.I. Feldman Prize

The project reconfigures the typical Sunset District block providing communal living for a new working class that might otherwise leave the city in search of affordable housing. The architecture is an open framework providing private and shared spaces allowing the inhabitants to decide to what degree they wish to be communal. If they wish to have a more private apartment, they can easily partition both porches and install their own stairs to the garden. If they wish to live communally, they can retain a private room on one side of the building and share multiple bays and a single stair for their section of the building. All this is contained within a building that announces itself to the commercial street, yet remains hidden on the side streets, linking the block into one shared domestic space, radicalizing the cookie cutter grid and facades of the early twentieth century suburban sprawl.