Architectural Design

Project Description

Coney Islands takes as its starting point the rise of sea levels along the global coast. The project uses Coney Island as a testing ground for social and spatial redefinition of community relationships through the form of the connected islands. The project fully integrates physical and social infrastructure into one connective system that gives the Coney Island community a high level of resilience. 

Existing tall residential towers are viewed as the most resilient physical construction, so the clusters they form become the framework for land salvaged from the water rise. A dynamic, inhabited wall is created between the existing towers in order to house social and physical infrastructure necessary for the community's resilience. The wall branches off into a self-sufficient, connective system for the new islands. A turbine field harnesses energy, constructed wetlands with biking & pedestrian paths allow physical connection and mitigate wave action, trains and ferries connect to the larger metropolitan area, and the parts of the wall filters and stores stormwater. Additionally, the free space within the wall's boundary becomes a new urban type - a zone of democratic contestation in which the island residents and those from islands nearby use the space through a process of petition and election.